ι χορτοφαγικές διατροφές αποκτούν όλο και περισσότερη δημοτικότητα στις μέρες μας, με αρκετούς ανθρώπους να αποκλείουν μια ή και περισσότερες ομάδες τροφίμων από την καθημερινή τους διατροφή.
Στις δυτικές χώρες μάλιστα το ποσοστό των vegans, δηλαδή των ατόμων που ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις το 10% του συνόλου του εν λόγω πληθυσμού.
Ωστόσο, αρκετά συχνά, παρατηρείται σε άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Επομένως, η απόφαση για την υιοθέτησης μιας αμιγώς χορτοφαγικής διατροφής οφείλει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού διαιτολόγου, ώστε να δομείται ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο και να αποφεύγονται διατροφικές ελλείψεις.

ι χορτοφαγικές διατροφές αποκτούν όλο και περισσότερη δημοτικότητα στις μέρες μας, με αρκετούς ανθρώπους να αποκλείουν μια ή και περισσότερες ομάδες τροφίμων από την καθημερινή τους διατροφή.
Στις δυτικές χώρες μάλιστα το ποσοστό των vegans, δηλαδή των ατόμων που ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις το 10% του συνόλου του εν λόγω πληθυσμού.
Ωστόσο, αρκετά συχνά, παρατηρείται σε άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Επομένως, η απόφαση για την υιοθέτησης μιας αμιγώς χορτοφαγικής διατροφής οφείλει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού διαιτολόγου, ώστε να δομείται ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο και να αποφεύγονται διατροφικές ελλείψεις.

Κατά την υιοθέτηση χορτοφαγικών διατροφών παρατηρούνται συχνά ελλείψεις σε:
- Ασβέστιο
- Σίδηρο
- Ιώδιο
- Σελήνιο
- Β12
- Βιταμίνη D
Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο της υγείας, αποτρέποντας την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.
Ασθένειες που φαίνεται να συσχετίζονται αρνητικά με την υιοθέτηση χορτοφαγικών διατροφών είναι οι εξής:
- Καρδιαγγειακά
- Διάφοροι τύποι καρκίνου
- Υπέρταση
- Παχυσαρκία
